Happy moments & big disappointments

Ursäkta för den sämsta uppdateringen ever! Allt har bara gått i ett känns det som.. Så nu kommer allt på engång!

Falsterbo kom och gick, vi hade 2 stycken 5 åringar till final, Belgaren och Touho , samt 6 åriga Dåren, som var även finalist som 5 åring! Inte många hästar som lyckas med den bedriften! I själva finalen hade han ett snöpligt nerslag på det utslagsgivande sista hindret - trekombinationen. Vi är nöjda med alla unghästarna, som kom hem med en massa rutin och bra erfarenheter med sig.

/fbolove.jpg Love

Sebbe red i den 5* rundan med Trollet och även Gurra, som behöver rutin från stora tävlingar. Trollet hoppade super fint alla dagar, var bla placerad i en 145cm klass och avslutade helgen med att hoppa felfritt på hinder i 160cm GP:n!!! Vilken runda dom två gjorde, helt fantastiskt!! 

Gurra hade någon bom med sig i sina klasser - hoppningen finns där bara hon slappnar av på dessa stora arenor, hon debuterade även i 150cm och gjorde det väldigt bra! 

Efter Falsterbo var det dax för Frosta på fredag med unghästarna - 5 åriga Lina och Wanda (som båda har haft föl) gjorde sina första riktiga tävlingar och båda hoppade riktigt bra i 90cm och 1m klass, inte alls tittiga eller jobbiga att ha med sig ;) Även Vanilla med Sebbe var felfri i 120cm klass - en super söt häst, som är avkomma till Carmenzäta som Satu tävlade upp tom 140cm , innan hon såldes. 

På söndag bar det av till Frosta igen, denna gången med ett blandat gäng och även våra elever skulle göra sina sista starter i Sverige för denna gången. Sebbe red Divine Iris ELiTh , ( 5 årig sto e. Diamant de Revel - Irco Mena) felfritt i 120cm klass och därmed fick hon första nollan till breeders. 

i 125cm klassen var Erica placerad med Chikadee efter en felfri runda. 4 fel för Erica och Brionne, likasom Satu med Essi och M - som var såld efter Göteborg - men pengarna kom aldrig - så nu får hon tävla igen med oss. 

i 130cm klassen var Erica placerad igen med Chiki och hade sista hindret ner med Brionne, 4 fel även för Bump, Tiiu & Spartan , Chili och Essi.

/fbodaren.jpg Que Adore foto: keturi.se

 Efter Frosta bar det av till Bratislava - och en väldigt viktig Nations Cup - den sista Finska laget skulle göra för i år och en preparation inför EM. Sebbe och Snubblan gjorde jätte fina rundor i mellan rundan (140-145cm) med 4 fel i varje klass. Satu och Gurra gjorde en 0-0 runda första dagen i 140cm och hoppade lördagens GP kval 150cm med 4 fel! Order från tränaren / förbundskaptenen var att utbilda hästen i varje runda och inte försöka vinna. Känslan efter att Sebbe hade tävlat henne var mycket bra! M började med riktigt fint hoppning i lilla rundan (135-140cm) två första dagarna, tyvärr i finalen blev det en krasch i trekombinationen vilket resulterade att Satu ramlade av och det blev en uteslutning. Shit happends! 

Trollet och Sebbe hade 4 fel i första dagens 150cm , en skolnings runda inför Nations Cup på fredag. På fredag i laget hade dom sista (!) hindret ner på första rundan och en felfri andra runda, bara med ett tidsfel 0,36 över tiden.. Så dom spelade musik och alla trodde dom var felfria! I GP:n var ekipaget felfria fram till trekombinationen, hinder nummer 11 , där det blev en missförstånd mellan ryttaren och hästen - a hindret ner och en volt efter det och så klart fel för överskrivna max tiden. Synd för det såg väldigt säkert ut så länge!  

Satu och Stina hade en super meeting - felfria och placerade i torsdagens 150cm, 4 + 0 fel i laget och avslutade med 0 + 0 fel i 160cm GP:n på söndag! Vad mera man kan begära av denna fantastiska lilla damen!

Finska laget slutade tvåa, bara 1 tidsfel efter Frankrike - som tillhör division ett, så vi fick med oss vinst poängen och upp  i ledningen i våran division! I laget red även Mikko Mäentausta (4+12) och Henri Kovacs (4+0).  

Efter Bratislava hade en helg i mellan, innan vi borde finna oss hos vår tränare och lagkapten Herve Godignon i Frankrike, då passade vi på att tävla i Karlskrona för första gången. Jätte fina tävlingar med bra underlag både på framhoppningen och tävlingsbanan! 

Lina och Wanda hoppade en 1m klass med båda 4 fel med en riktigt bra känsla, det var rätt så svårt för dom "gröna" att focusera inne på banan, när folk från framridningen dök upp från buskarna ;) Nya hästen Sissi (Casall - Quebec) gjorde 3 starter i helgen och var placerad i alla! Sebbe och Iris gjorde två starter  i 120cm klasser och var felfria i båda, så nu är även hon kvalad till breeders, på två tävlingar! Dotty var felfri i alla sina starter, 120cm och 130cm, Blanca lugnade ner sig och var felfri i 120cm och även 130cm. Essi hoppade 130cm 0+0 och 140cm med 4 fel och som hon hoppade! Även Lilleman var felfri i 120cm och M var placerad i båda sina starter, Chili och Bump gjorde jämna rundor även dom med placeringar. Allt som allt var det en bra helg med många fina rundor!

/fbocomet.jpg Comet da Carma foto: keturi.se 

På vägen ner till pre-campen i Frankrike stannade vi en natt hos våra goda vänner Emma och Mikko och tog med oss Mikko och hans två hästar. Våra hästar fick en bra paus där innan dom 900km vi hade ännu att köra från Mikkos ställe. Framme hos Herve var våra hästar super laddade - så det blev longering direkt på morgonen innan ridningen på eftermiddag. Dessa dagar gav väldigt mycket till oss alla, hästarna reds två gånger om dagen och hoppades under vakande ögat på den stora fina gräsbanan, som även bla innehåller dubbla vattenhindret, som skulle vänta oss i Aachen. Träningen gav väldigt mycket framför allt för Gurra och Zauberin, som inte än är så vana att resa och träna på detta sättet. Även vi ryttare fick med oss mycket inspiration, som kommer att användas hemma med alla hästarna. Hatten av för Hervé!

/dsc_1041.jpg   Sebbe & Trollet training 

 På en tidig måndag morgon styrde vi lastbilen mot Aachen och Europa Mästerskapen. Väl framme blev det lite lätt motion innan besiktningen och alla Finlands hästar dansade genom besiktningen utan några problem. På tisdag var det warm up klassen och vi gick banan tillsammans med Hervé och gjorde en individuell plan för varje ekipage. Hästarna kändes trygga inne på den fantastiska arenan,super underlag, hur stor som helst och lite speciell - dressyrbanan är inne på mitten!

/aachenarenan.jpeg A part of the huge arena in Aachen

Tisdag kvällen slutade inte så bra, Sebbe fick sin axel dragen ur led och hamnade med ambulans till sjukhuset.. Det var mycket oro om han kommer att kunna rida eller inte och hur illa det är. Mikko åkte med Sebbe - han pratar jätte bra tyska -och sen var det bara en lång väntan för alla andra vad det är som händer. Läkaren sövde ner Sebbe och fick axeln på plats - inga förändringar på röntgen, men så klart hade han ont och var förvirrad, när Miia och Satu hämtade dom från sjukhuset.

/dsc_1170.jpg In troubles you know your friend

På onsdag började det på riktigt! Satu och Stina först ut i laget, startnummer 5. Stina kändes fin och som vanligt på hugget, två små, lite halvkonstiga nerslag inne på banan - ettan och utsprånget i andra kombinationen. Dock gjorde det inte så mycket för det var bedömning C och ekipaget hade en bra tid ; 6,83 fel efter ledaren som fortsätter med 0 fel. Mikko och Elmeri hoppade som nummer två och såg väldigt bra ut - tyvärr sista hindret ner och 4,75 efter ledaren. Sebbe och Trollet gick ut som nummer tre och gjorde en fantastisk felfri runda, 3,79 fel efter ledaren, Sebbe fick en ny namn Gladiator. Hervé och Tom Gordin sa att " He is not a rider , he is a gladiator! " Suveränt gjort med den onda axeln! Henri red fint. tyvärr var inte hästen på toppen just denna dagen och slutade med 11,95 efter ledaren. Finska laget låg 14 efter första dagen - 10 till andra rundan.. 

/sebbetrollsem.jpg Foto: Satu Pirinen

Torsdagen började inte alls som planerat, Stina kändes inte som hon brukar på morgon ridningen och Trollsan hängde med huvudet nere i boxen, vilket vi märkte direkt när vi kom till stallet. Som tur är, känner vi Jonas Tornell och han kom till hjälp - finska hopplaget skulle dela den holländska veterinären, som inte verkade så intresserad av våra hästar. Även den duktiga fysioterapeuten Tuula Pursiainen, hade förbundet skickat hem redan på tisdag eftermiddag - inte ok.

Jonas kollade Stina, och skickade till ultra och röntgen - inget allvarligt, men en vrickning i höger bak kotan, som gjorde att hon inte var 100% fräsch och därmed kunde inte förtsätta tävla.. Redan innan Stina hade han börjat arbeta med Trollet, som hade troligtvis rullat sig fast i boxen på natten och hade riktigt ont i nacken framför allt på vänster sida. Inga fynd i ultraljud eller röntgen. Musklerna som var ömma och skadade, det fanns små förhoppningar att hon ändå kunde komma till start, Sebbe gick banan och alla jobbade med Trolls för att få henne att må bättre, men tillslut hade hon ändå för ont för att kunna starta. Vilken besvikelse det var för Satu, Sebbe och ägarna samt hela laget!!! Hur kan det vara möjligt att båda är skadade samtidigt, helt otroligt!

Många tårar fälldes så klart - detta var ju årets mål - men samtidig är det ju alltid hästarnas bästa man måste ta som nummer ett. Vi saknade Eamon, vår veterinär, som var på plats i EM med dressyrhästarna.. Inte så att han kan göra mirakels, men då hade vi ändå varit trygga och vetat - vi hade inte behövt springa runt och fråga om hjälp. Stort tack i vilket fall som helst till Tornell, som kom där efter varje morgon och ville ta en titt hur hästarna mådde!!! 

/lapaemsatupirinen.jpg  foto: Satu Pirinen 

Gurra hoppade helt ok i sina klasser, spänd för skärmarna och Hervé ville prova lite olika sätt att rida henne på tävlingarna - han tror fortfarande mycket på henne, så lätt hon gör det - nu är det bara att få henne slappna av och focusera på hinderna och inte allt runtomkring.

På hemresan lämnade vi av Mikko och hans hästar och sov över natten och fortsatte hem på måndag morgon. Finalen kollade vi på FEI tv, guldet gick till rätt adress! Allt var bra hemma, tack Sandra - som hade gjort så att det kändes verkligen fint att komma hem igen!! Tack snälla fina ni!!!

/csc_0921.jpg

Pahoittelut huonoimmasta päivityksestä ikinä! Kaikki on vaan mennyt yhdessä putkessa, niin nyt tulee sitten kaikki kerralla!

Falsterbo tuli ja meni, meillä oli kaksi 5 vuotiasta, Belgaren ja Touho sekä 6 vuotias Dåre finaaleissa , Dåren oli myös viime vuonna finaalissa - ei niin montaa hevosta jotka onnistuvat siinä! Itse finaalissa se sai yhden harmittavan pudotuksen viimeisellä esteellä, kolmoissarjalla jossa tuli tosi paljon virheitä. Olemme tyytyväisiä kaikkiin nuoriin hevosiin, ne saivat paljon arvokasta kokemusta mukaansa.

/fbodonnanf.jpg La Carma Foto: keturi.se

Sebbe kilpaili 5* tasolla Trolletilla, sekä myös Gurralla joka tarvitsee paljon kokemusta isoista areenoista. Trollet hyppäsi super hyvin kaikkina päivinä, oli mm sijoilla 145cm luokassa ja hyppäsi 160cm GP:n yhdellä aikavirheellä!!! Mahtava rata ratsukolta!

Gurra sai jonkun puomin joka luokassa - hyppy ei ole ongelma, kunhan se rentoutuu niin mikään este ei ole liian iso, se debytoi 150cm luokassa ja teki sen todella hyvin! 

Falsterbosta Frostaan perjantaina nuorten hevosten kanssa, 5 vuotiaat varsoneet tammat tekivät ekan oikean kisansa ja molemmat hyppäsivät hienosti 90 cm ja 1m luokat , eivät katselleet mitään ja olivat vielä oikein fiksuja käsitelläkin ;) Myös Vanilla oli virheetön 120cm luokassa, Vanilla on Carmenzätan varsa, jolla Satu kilpaili 140cm luokkiin saakka ennen kuin se myytiin Suomeen.

Sunnuntaina takaisin Frostaan, tällä kertaa vanhempien ja nuorten kanssa sekä oppilaamme tekivät tälle reissulle viimeisen kisansa Ruotsin maalla. Sebbe hyppäsi Iriksellä (5v tamma Diamant de Revel - Irco Mena) puhtaan 120cm radan ja Iris sai ensimmäisen nollansa Breedersiin. 

125cm luokassa Erica sijoittui Chikadeellä hyvällä puhtaalla radalla. 4 virhettä Ericalle ja Pirkolle, kuten myös Sadulle Essillä ja M:llä - se oli jo myyty ennen Göteborgia - mutta kauppasumma ei koskaan saapunut niin nyt M saa jatkaa uraansa meidän kanssa!

130cm luokassa Erica ja Chiki olivat jälleen sijoilla! 4 virhettä Pirkolle, Bumpille, Tiiulle ja Spartanille sekä Chilille ja Essille.

/coventryfbo.jpeg

Frostan jälkeen lähdettiin Bratislavaan ja erittäin tärkeään nations cup osakilpailuun sekä viimeiseen kisaan ennen EM:iä. Sebbe ja Snubblan tekivät todella hienoja ratoja 140-145cm luokissa, saaden yhden alas joka päivä. Satu ja Gurra olivat 0+0 140cm luokassa ekana päivänä ja hyppäsivät lauantain 150cm GP kvaalin yhdellä alas! Ohjeet valmentajalta olivat kouluttaa hevosta joka luokassa, eikä yrittää voittaa. M aloitti todella hienosti kahtena ekana päivänä pikku kierroksella (135-140cm) saaden yhden puomin alas, finaalissa meni esteen sekaan kolmoissarjalla ja Satu tippui ja valitettavasti hylätty tulos sen takia. Shit happends! 

/zauberinblava.jpeg Zauberin in Bratislava

Trollet ja Sebbe tekivät koulutusrundin torstain 150cm luokassa saaden yhden pudotuksen ennen perjantain joukkuekisaa. Joukkuessa ensimmäisellä kierroksella putosi viimeinen (!!!) este ja virheetön toinen kierros, vain 0,36 sekuntia yli enimmäisajan.. Kaikki luulivat että rata oli virheetön, musiikki soi. GP:ssä ratsukko oli virheetön aina esteelle numero 11 saakka, kolmoissarja, sisäänhypyssä väärinkäsitys ja a osa alas jonka jälkeen voltti ja totta kai virheitä ylitetystä enimmäisajasta - todella harmi koska meno näytti niin vakuuttavalta sinne saakka!

Sadulla Stinan kanssa oli oikein super kisa - virheetön rata torstain 150cm luokassa ja sijoitus, 4+0 joukkueessa perjantaina ja 0+0 160cm GP:ssä sunnuntaina ja kuudes sija!!! Mitä enempää voisi vaatia tältä pieneltä tammalta!

Suomen joukkue sijottui sijalle kaksi, vain yhden aikavirheen päähän Ranskasta, joka kuuluu ykkösdivariin, niin me saimme voittaja pisteet ja johtoon omassa divisioonassamme!!! Joukkueessa ratsastivat myös Henri Kovacs (4+0) ja Mikko Mäentausta (4+12). Hyvä joukkue!!! 

/bratislavajoukkue.jpg

Bratislavan jälkeen meillä oli yksi viikonloppu välissä, ennenkuin meidän täytyi olla Hervén luona Ranskassa valmistautumassa EM kisoihin, silloin kisasimme Karlskronassa. Hienot kilpailut ja hyvät pohjat sekä verkassa että kisakentällä! 

Lina ja Wanda (5v varsoneet tammat) hyppäsivät 1m luokan molemmat yhdellä alas,mutta hyvällä tunteella, oli aika vaikeaa näille lapsille keskittyä areenalla kun puskista tuli hevosia verryttelystä - hyvää harjoitusta! Sissi, 8v varsonut tamma ( Casall- Quebec) hyppäsi kolme luokkaa ja sijottui kaikissa, hyvä alku kisauralle! Sebbe teki Iriksellä kaksi puhdasta 120cm luokkaa ja näin ollen se kvaalasi myös Breederssiin kahdessa kisassa! Dotty oli myös virheetön omissa luokissaan 120-130cm, Blanca rauhottui ja oli nolla 130cm. Essi hyppäsi 130cm 0+0 ja 140cm yhdellä alas ja wow miten se hyppäsi! Lilleman oli nolla 120cm ja M sijoittui molemmissa luokissaan, myös Chili ja Bump tekivät tasaisia ratoja sijoituksilla! Kaiken kaikkiaan siis hyvä viikonloppu ja monta hyvää rataa!

Matkalla Ranskaan pysähdyimme yhden yön hyvien ystäviemme Mikon ja Emman luona, sekä otettiin Mikko ja kaksi hevosta kyytiin. Meidän hevoset sai hyvän paussin samalla, ennenkuin jatkettiin ajamista, vielä 900km matkaa. Herven luona hevoset olivat todella pirteitä, olivat siis matkustaneet hyvin, niin heti ekana aamuna saatiin juoksuttaa ennen iltapäivä ratsastusta.

Nämä päivät antoivat todella paljon sekä hevosille että meille. Ne ratsastettiin kaksi kertaa päivässä valvovan silmän alla lähes joka kerta ja hyppääminen tapahtui mahtavalla ruohoareenalla, jossa on mm. vesisarja, joka odotti meitä Aachenissa. Me ratsastajat saatiin myös paljon inspiraatiota, jota tullaan käytämään kotona kaikkien hevosten valmennuksessa. Herve on paras! 

/csc_1133.jpg Sebbe & Trollet in France

Aikaisin maanantai aamuna suunnattiin kuorma-auton nokka kohti Aachenia ja Euroopan mestaruuksia! Perillä tehtiin kevyt liikutus ennen vet checkiä ja kaikki Suomen joukkueen hevoset menivät hienosti läpi! Tiistaina oli  lämmittelyluokka ja rata käveltiin yhdessä Herven kanssa, joka teki henkilökohtaisen suunnitelman jokaisen ratsastajan kanssa. Hevoset tuntuivat hyville tällä mahtavalla areenalla, todella hyvä pohja ja pikkuisen erikoinen - koulurata on keskellä kaikkea! 

Tiistai ilta ei tosin loppunut hyvin, Sebbeltä meni olkapää sijoiltaan ja joutui ambulanssilla sairaalaan.. Joukkueessa oli paljon huolia pystyykö hän ratsastamaan ja kuinka paha tilanne on. Mikko meni Sebben kanssa sairaalaan, hän puhuu täydellistä saksaa jos tulkkaus apua tarvittiin, muille olikin sitten vain pitkä (!) odotus mitä tapahtuu. Lääkäri nukutti Sebben ja sai olkapään paikoilleen - röntgenissä ei mitään vakavia muutoksia, mutta totta kai Sebbeen sattui ja hän oli vähän sekopäinen kun Miia ja Satu hakivat kaksikon sairaalasta.

/dsc_0894.jpg Mikko & Sebbe Eu CH Mounted games in France

Keskiviikkona alkoi kilpailut kunnolla! Satu ja Stina ensimmäisinä Suomen joukkueesta numerolla viisi. Stina tuntui hyvälle ja oli reippaana kuten aina, kaksi - vähän kummallista puomia alas - ykkönen ja b osa toisesta sarjasta. Tosin se ei haitannut tällä kertaa niin paljoa, arvostelu oli C eli virheet ajaksi, ja ratsukolla oli hyvä aika, 6,83 virhettä voittajaan, joka aloittaa nollilta. Mikko ja Elmeri lähtivät toisina ja meno näytti todella hyvältä - valitettavasti viimeinen este alas ja 4,75 johtavan perään. Sebbe ja Trollet olivat numero kolme ja tekivät upean virheettöman radan, 3,79 johtajasta jäljeesä, vähemmän siis kuin pudotuksen päässä! Sebbe sai uuden nimen Gladiaattori. Herve ja Tom Gordin sanoivat että "hän ei ole ratsastaja vaan gladiaattori", mahtavasti tehty yhdellä kädellä ;) Henri ratsasti kauniisti, valitettavasti hevonen ei tehnyt parastaan tällä kertaa ja lopputulos oli 11,95. Suomen joukkue oli 14. sijalla ekan päivän jälkeen, 10 parasta jatkoon.. 

/emteampirinen.jpg team Finland foto: Satu Pirinen

Torstai ei alkanut ollenkaan suunnitelmien mukaan, Trollet näytti kummalle karsinassa, joka me huomattiin samantien kun tulimme tallille, ja Stina ei tuntunut omalta itseltään aamuratsastuksella. Onneksi tunnemme Ruotsin maajoukkue eläinlääkärin, joka tuli apuun - Suomen oli tarkoitus jakaa eläinlääkäri Hollannin kanssa, mutta hän ei vaikuttanut kiinnostuneelta eikä myöskään osaavalta tässä tilanteessa. Myös mahtava fysioterapeutti Tuula Pursiainen oli lähetetty kotiin tiistaina, niin meillä ei oikein ollut joukkueen kannalta "omia apuja".. Ei todellakaan ok tilanne. 

Jonas katsoi Stinan, lähetti ultraan ja röntgeniin, ei mitään todella vakavaa, mutta venähdys oikeassa takajalassa, vuohisessa aiheutti ontumisen ja sen että ei pystynyt jatkamaan kilpailua. Jo ennen tätä Trollet oli lähetetty ultraan ja röntgeniin kaulan kanssa, sen on täytynyt piehtaroida yölla karsinassa ja jääda jumiin, kaula oli niin kipeä, varsinkin vasen puoli. Oli pieniä toiveita siitä, että Sebbe pystyy starttaamaan, Jonas ja hänen teaminsa tekivät kaiken, mutta kaula oli edelleen niin kipeä, että startti oli pakko perua. :( Mikä pettymys kaikille!!! Miten voi olla mahdollista että molemmat hevoset loukkaantuvat samaan aikaan!? Uskomatonta!!!

Monta kyyneltä vuodatettiin - tämä oli vuoden tavoite - samaan aikaan täytyy aina ajatella hevosten hyvinvointia. Meillä oli ikävä Eamonia, meidän eläinlääkäriä, joka oli paikalla kun kouluratsastus kilpailtiin Aachenissa. Ei sillä, että hän tekisi ihmeitä, mutta meillä ainakin olisi ollut turvallisempi olo, eikä olisi tarvinnut juosta ympäriinsä etsimässä ja kysymässä apua. Joka tapauksessa iso kiitos Tornelille, joka tuli joka aamu tapahtumien jälkeen katsomaan hevosia talliin ja kysymään miten ne voivat!!!

/sebastian-numminen-ja-hevosenomistaja-susanne-persson-kuva-srl-sonja-holma.jpg Sebbe & Susanne foto: Sonja Holma

Gurra hyppäsi ihan jees omissa luokissaan, jännitti näyttöjä kulmissa ja Herve halusi kokeilla erilaisia tapoja ratsastaa sitä radalla, jotta se keskittyisi esteisiin enemmän. Hän uskoo Gurraan edelleen todella paljon, nyt vain täytyisi saada se rentoutumaan ja keskittymään myös näillä areenoilla!

Kotimatkalla jätimme Mikon ja hevoset, nukuttiin yön yli ja olimme kotona maanantaina. Finaalin katsottiin FEI telkkarista ja oikeaan osoitteeseen meni kulta! Kaikki oli hyvin kotona, kiitos Sandra - joka oli tehnyt niin että kerrankin oli ihanaa tulla kotiin!!! Kiitos ihanat!!!

 
2 sep 2015