Älmhult Spring Event 29.4.-1.5

På lördag åkte vi till Älmhult med unghästarna - finally outdoors! Alla skötte sig jätte bra på första utomhus tävlingen för året och tyckte det var kul att kunna galoppera mera mellan hinderna. Fredrik Malm hade byggt bra banor hela helgen, dock rätt så stort och tekniskt för att vara så tidigt på året. 

I 110cm klassen hoppade Harry, Kalven, Boris och Champis felfritt och rätt så avspänt och Vegas hade ett ner - han var mest spänd av dom alla och är mkt valpigare i kroppen än dom andra i hans ålder, blir en fin häst när han växer färdigt i sin kropp. 120cm var debut för 5 åringarna , Kalven fortsätter att skämma bort oss och gjorde en felfri runda igen med fin hoppnig och ridbarhet. Champis ville vara felfri - men Sebbe och han tyckte lite olikt mellan ettan och tvåan så han fick tvåan med sig - men vilken runda annars - toppen! Harry fick med sig en bom i nerförsbacke efter ena kombinationen, han hoppade fina runda språng hela rundan och Boris råkade peta ner ettan och sen visade han super fina språng över alla andra hinder. Vegas gjorde typiska "unghäst" fel fick ett ner med fram och rättade sig så fint på nästa hinder och då fick han istället bakbommen med bakbenen - riktigt "bra" fel som han kommer och lära sig från!

Nu får dom flesta av dessa gänget ett par veckors tävlingspaus - dom har hoppat rätt så mycket och alla utvecklats väldigt väl - vi vill ju att dom ska vara ännu på topp när dom är 10 år och äldre och inte vara slut när dom är 8 år. Massa uteritter (i solen hoppas vi) väntar och återhämtning för både kroppen och knoppen :)

På söndag fick vi en fin solig dag och hästarna fortsatte att leverera! Elvis hoppade en fin felfri runda i 130cm klassen för unghästar - en riktigt fin häst med mera rutin från tävlingarna - han visar stor kapacitet och är försiktig. I 130cm klassen hoppade 7 åriga Comet en super fin felfri runda och jämngamla Nellan hade 4 fel - på ettan - hon tyckte det var mera intressant och kolla ut i publiken vilka var där och var inte alls med, men rättade sig och avslutade fint.

135cm klassen hade Sebbe flyt med alla sina tre hästar, Dotty gick mot klockan och slutade på en andra plats, Dåren hoppade luftigt och felfritt och slutade på en 11. plats. Comet gjorde sin debut på dessa höjder och var återigen felfri - Sebbe tycker jätte mycket om honom! Nellan gjorde korta sväng och var med överallt hela vägen, men fick en liten touch på femman och bommen ramlade - snart stannar nog dom uppe och då kommer hon att samla massa pris :) 

Vi tycker att det behövs inte tävla för "tävlandes skull" - kolla tex på Comet - han gjorde vad han skulle på inomhus säsongen - kändes fin och det som kändes att behövdes förbättra jobbade vi hemma med - och nu kommer han ut och gör två superrundor, det är ju faktiskt så att alla hästar har ett x antal språng i deras kroppar - man ska ju inte utnyttja hästarna heller. Och det att dom inte tävlar 2-3 helgen i månaden betyder inte att dom inte jobbas hemma- tvärtom - då kan man ju anstränga, kräva och stärka dom när dom inte tävlar hela tiden. Stina hoppade sin första 150cm på hösten när hon var 9 år - om vi hade gjort det tidigare - tror vi inte vi hade gjort vad vi har gjort med henne hittentills - varje häst utvecklas olika och måste behandlas som individ - vissa är färdiga tidigt och vissa behöver mera tid för sig, antingen pga kroppen eller mentalt. Champpis, som vi tror är en riktigt fin häst, ska inte ens försöka kvala till Falsterbo. Han ska få gå några rundor till, sen ha en längre paus under sommaren. Framför allt är vi super glada att dom flesta av våra hästägare håller med oss och låter vår kunskap och känsla bestämma vad är bäst för varje individ!

Det är ju inte bara tur att vi tävlar och har tävlat svår klass mest med egen utbildade hästar hela tiden. Hästar som har kommit till oss sen dom var 4-5 år och idag är tex Stina 15 år och still going strong. Vissa år sålda längst med vägen, vissa är hemma och får föl - men vi har nya väldigt spännande ämnen i stallet som vi ger den tiden dom behöver :) Tack alla härliga ägare och uppfödare!

På måndag var det första maj, soligt men friska vindar! Sebbe åkte upp tidigare för att debutera Iris i 130cm - vilken debut det blev också! Felritt i båda faser - en riktigt schysst häst som tar sin ryttare över hinderna och oftast felfritt - kanon för någon som letar efter en riktig tävlingskompis!

Satu körde upp hästarna till huvudklassen 140cm med omhoppning. Stina gjorde sin första klass sen Göteborg (!) och Gurra sin andra klass. Båda två har jobbat hemma mycket med små hinder och markarbete, hoppat större bara när Herve var och tränade, har inte behövts mera. Båda härliga ston hoppade felfritt och säkert både i grunden och i omhoppningen, Gurra vann och Stina trea. Sebbe hade både fina Bump och Nova med till omhoppningen - Bump dubbelt felfri och sexa! Hör och häpna - Nova gjorde hela klassens snabbaste omhoppning (tom snabbare än Gurra) och hoppade verkligen super fint - Sebbe och Herve hittade ett bra sätt att rida honom och det gav resultat direkt! Tyvärr föll sista bommen i omhoppningen och han slutade på en åttonde plats. 

Tack för fina trevliga tävlingar Älmhult - vi ses igen :)

 

5 maj 2017